Siirry pääsisältöön Siirry hakuun Siirry päänavigointiin
Trekkinr-der-2025

Kenelle sähköpyöräinen vaelluspyörä sopii?

Trekkingpyörä on urheilullisempi kuin klassinen kaupunkipyörä ja paljon mukavampi kuin maastopyörä, erityisesti pidemmillä matkoilla. Toinen etu on erittäin suuri kantavuus, joka takaa turvallisen käsittelyn myös täyteen pakatuilla matkalaukuilla. Siirtyminen moottorittomasta pyörästä moottoroituun tarjoaa useita etuja. Olipa kyse sitten huomattavasti suuremmista etäisyyksistä tai huomattavasti suuremmasta nopeudesta, jolla pääset paikasta A paikkaan B - e-trekking-pyörä on sen arvoinen! Sekä asfaltilla että maaseudulla kolhut ja iskut vaimentuvat vartaloa säästävällä tavalla myös suuremmissa nopeuksissa, mikä takaa vertaansa vailla olevan ajomukavuuden. Cube, Scott, Haibike ja Winora laadukkaat sähköpyörät eivät jätä toivomisen varaa.

Mitä varusteita e-trekking-pyöräni tarvitsee?

Myös e-trekking-pyörä on varustettu kaikella, mitä sydämesi toivoo. Siihen kuuluu tieliikennekelpoinen valaistusjärjestelmä, tavarateline, johon voidaan kiinnittää sivulaukut, jotta säilytystilaa olisi vielä enemmän, lokasuojat yllättävän sateen varalta ja potkulaite. Se on siis täysin StVZO-vaatimusten mukainen.

Mikä runkokoko sopii minulle?

Rungon osalta voit valita eri rungonmuodoista toiveidesi ja odotustesi mukaan. Erityisesti miehille tähän kuuluu timanttirunko, joka muistuttaa kilpapyörää. Istuin ja ohjaustanko on säädetty pystyyn ajoasentoon ajomukavuuden maksimoimiseksi. Sopiva on myös puolisuunnikkaan muotoinen runko, joka on erityisesti naisten suosiossa kulmikkaan yläputkensa ansiosta. Se on kompromissi timanttirungon ja mukavuusrungon välillä. Jälkimmäinen sopii erityisen hyvin usein tapahtuviin kaupunkiretkiin, sillä matalan läpiviennin ansiosta siihen on helppo nousta ja siitä on helppo nousta. Vastaavat 28-tuumaiset pyörät täydentävät monitoimipyörää erittäin pehmeällä ajolla ja vakaalla käsittelyllä. Vaihteissa tulee olla vähintään 9 vaihdetta. Olipa kyseessä sitten urheilullisempaa ajotyyliä varten tarkoitettu vaihteisto tai hieman mukavampi napavaihteisto. Jarrujen osalta olisi käytettävä hydraulisia levyjarruja, sillä ne toimivat jarruputkessa olevien nesteiden avulla ja tarjoavat siten huomattavasti paremmat jarruominaisuudet.

Etualalla näkyy kaksi vaelluspyörää, niiden takana kaksi pyöräilijää katselee metsää.
Seikkailuhenkisyydelläsi ei ole rajoja

Mikä trekkingpyörän runkomateriaali on paras? Alumiini vai hiili?

Tunnetut trekkingpyörävalmistajat käyttävät runkomateriaaleja, kuten terästä, alumiinia, hiiltä tai titaania. Materiaalista riippuen niillä on erilaisia ominaisuuksia, joilla on etuja ja haittoja.

Hiilirungot trekkingpyörissä:

Hiili koostuu hiilikuidusta, joka on liimattu yhteen erityisellä hartsilla. Hiilen etuna on sen keveys ja jäykkyys. Se on myös erittäin kestävä. Haittapuolena on sen herkkyys vaurioitua kaatuessa.

Alumiinirungot vaelluspyörissä:

Alumiinirungot ovat yleisimpiä. Vaikka ne ovat painavampia kuin hiilirungot, ne painavat silti vähemmän kuin teräsrungot ja ovat halpoja valmistaa. Ainoa "haittapuoli" on materiaalin jäykkyys. Tämä kuitenkin kompensoidaan jousituksella tai jousitetuilla istuintolpilla.

Teräsrungot vaelluspyöriin:

Teräs on klassinen runkomateriaali, ja sitä on aina käytetty monenlaisissa polkupyörämalleissa. Se on huomattavasti painavampi kuin kaikki muut materiaalit, mutta se on erittäin vakaa ja kestävä.

Titaanirungot vaelluspyöriin:

Titaani on kallein runkomateriaali. Koska materiaali on erittäin kallis, sitä käytetään vain erittäin korkealaatuisissa polkupyörissä. Titaani on erittäin kevyttä ja sen jäykkyys on keskinkertainen. Se on verrattavissa teräsrunkoihin, mutta sen etuna on painonsäästö.

Runkomateriaalit yhdellä silmäyksellä:

Criterion Hiilikuitu Alumiini Teräs Titaani
Hinta ★★★★ ★★★ ★★★★★
Paino ★★ ★★★★★ ★★
Jäykkyys ★★★★★ ★★★★ ★★ ★★★
Mukavuus ★★★★ ★★ ★★★★★ ★★★★★
Arkielämä ★★★★ ★★★★★ ★★★★

Mikä e-bike trekkingpyörän moottori sopii parhaiten?

E-trekkingpyörän voimansiirto koostuu sähkömoottorista, akusta ja sähköpyörän näytöstä. Jälkimmäisellä säädät tuen voimakkuutta, ja esimerkiksi Bosch Nyon -järjestelmän avulla voit lukea erilaisia tietoja, kuten toimintasäteen, akun keston tai reittisuunnittelijan. Kun valitset akkua, voit valita akun kapasiteetin 400 wattitunnista 623 wattituntiin. Jos tämä teho ei riitä, Boschin uusi DualBattery-järjestelmä mahdollistaa toisen, erillisen akun asentamisen, joka tuottaa jopa 1000 wattituntia. Riippuen ajoalustasta, matkatavaroista jne. toimintasäde voi kasvaa kerralla 200 kilometriin. Kierroksen päätteeksi voit helposti irrottaa akun pidikkeestä ja ladata sen missä tahansa pistorasiassa.

Tunnetuimpia moottorivalmistajia ovat Bosch, Shimano ja Yamaha. Moottori tukee sinua jopa 250 watin teholla ja enintään 25 kilometrin tuntinopeudella. Se voidaan asentaa etuvetona etupyörän napaan, mikä on edullinen tulokas sähköpyöräilyyn. Tämän vaihtoehdon kanssa voidaan käyttää lähes mitä tahansa vaihteistoa. Valitettavasti etuvetoisella pyörällä on myös erilaisia haittoja, kuten melko epämiellyttävä ulkonäkö, etupyörän erittäin suuri kuormitus ja siten hitaat ohjausominaisuudet. Tämän vastapainoksi keskimoottori asennetaan nykyään pääasiassa alatukivarteen, lähelle pyörän painopistettä. Tämä takaa paremman painon jakautumisen ja siten paljon miellyttävämmän ajokokemuksen. Lisäksi moottori on erityisen hiljainen ja silti erittäin tehokas. Koska tämä on kuitenkin monimutkaisin moottorin integrointivaihtoehto, se on myös kallein. Kolmas vaihtoehto on takaveto, johon asennetaan aina napamoottori. Tämä tarkoittaa, että painopiste siirtyy taaksepäin, mikä on erityisen edullista urheilullisessa ajotyylissä ja mäissä. Haittapuolina ovat kuitenkin takapyörän irrottamiseen vaadittava suuri ponnistus ja alhainen vaihteisto, joka on yleensä saatavana vain kolmivaihteisena vaihteistona tai nokkavaihteistona.

Näet lähikuvan sähköpyörän moottorista, Bosch Performance Line CX:stä.
Bosch Performance Line CX

Kuinka paljon hyvän trekking-e-pyörän pitäisi maksaa?

Hinnaltaan hieman yksinkertaisemmin varustellut mallit ovat noin 2500 euron luokkaa; monimutkaisemmalla tekniikalla ja laadukkaammilla materiaaleilla varustetut e-pyörät ovat noin 4500 euroa ja enemmän. Kultainen keskiarvo on siis noin 3500 euroa plus tai miinus.

Mitä eroa on e-bike-vaelluspyörän ja e-bike-kaupunkipyörän välillä?

E-bike-kaupunkipyörille, kuten Cube Elly -malleille, on ominaista erityinen retrohenkinen tyylikkyys moderneissa pastelliväreissä. Tämä tarkoittaa, että mikään ei ole esteenä matkalle kaupunkiin ostoksille. Rinkkatelineen ansiosta esimerkiksi Ortliebin laukut tai Rave-laukut voidaan kiinnittää ilman kiinnitystä, jolloin säilytystilaa riittää kaikille ostoksille. Step-through-rungon ansiosta pääset helposti pyörän päälle ja pois minkä tahansa liikennevalon kohdalla, ja sähkömoottorin ansiosta et hikoile kotimatkalla - moottorin lisävoima tukee sinua hellävaraisesti. Jos haluat mennä nopeammin, paina vain "tehopainiketta", ja Yamahan tai Boschin moottori työntää sinua eteenpäin täydellä teholla lähes äänettömästi. Jotkin valmistajat piilottavat akut ja moottorit niin hyvin, ettei sähköpyörää tunnista heti sähköpyöräksi. Moottori on yhä pienempi, ja akut on integroitu tavaratelineen alle.

Nainen seisoo oranssin kaupunkipyöränsä takana kaupungin keskustassa.
Ihanteellinen kumppani mukaville arjen matkoille

Minkälaiset renkaat e-trekking-pyörääni?

Pitkille retkille suositellaan puhkeamattomia renkaita. Jos matkustat usein erilaisissa maastoissa, tarvitset yleiskäyttöisen kulutuspinnan. Renkailla, joissa on kulutuspinta, on parempi pito metsä- ja sorateillä. Trekking-renkaat, joissa on vähän tai ei lainkaan kulutuspintaa, takaavat optimaalisen suorituskyvyn asfaltilla ja ovat yleensä hiljaiset. Mieti tarkkaan, millä pinnalla haluat ajaa.

Renkaat, joissa on kulutuspinta Pro:

  • Hyvä pito
  • Soveltuvat sorateille ja poluille
  • Laajempi käyttöalue

Renkaat, joissa on kulutuspinta Contra:

  • Painavammat kuin renkaat ilman kulutuspintaa
  • Äänekkäämpi rullaillessa
  • Epätasainen käsiteltävyys asfaltilla ja mutkissa ajettaessa

Renkaat, joissa on vähän kulutuspintaa Pro:

  • Suora kosketus renkaan ja maanpinnan välillä
  • Lähes äänetön
  • Erittäin hyvä pito asfaltilla

Renkaat, joissa on vähän kulutuspintaa Contra:

  • Huonompi pito maastossa tai märällä pinnalla
  • Ei sovellu lumeen ja mutaan

Mitkä renkaat sopivat parhaiten sähköpyöräiseen retkeilypyörääni?

Oikeanlaiset jalkineet ovat vaelluspyöräilyssä välttämättömät, varsinkin kun sää on vaihteleva ja reitit ovat vaikeakulkuisia. Se, mikä koskee jalkojamme ja turvallista jalansijaa, on ratkaisevan tärkeää myös vaelluspyörissämme. Ostopäätös perustuu useisiin tekijöihin. Moni miettii turvallisuuttaan ja ajamisesta nauttimista ennen vaelluspyörän ostamista. Tässä on neljä tärkeää suhteellista suhdetta ja kriteeriä, jotka auttavat sinua tekemään päätöksen.

  • Pitkille retkille suositellaan puhkeamattomia renkaita.
  • Yleiskäyttöistä kulutuspintakuviota suositellaan usein vaihtuville pinnoille.
  • Vain kulutuspinnalla varustetut renkaat tarjoavat riittävän pidon vaativille retkille metsäteillä ja sorateillä.
  • Kaupunkirenkaat, joissa on vähän tai ei lainkaan kulutuspintaa, takaavat optimaalisen ajokilometrimäärän asfaltilla.

Mikä on paras rengaspaine vaelluspyörälleni?

  • Rengasleveys 35 mm: 4,5 baaria
  • Renkaan leveys: 40 mm: 4,0 bar
  • Renkaan leveys 50 mm: 3,0 bar

Oletamme tässä 70 kg:n painoiseksi kuljettajaksi.

Periaatteessa et voi mennä pieleen noin 4 baarin rengaspaineella. Mitä kapeampi rengas on, sitä enemmän painetta tarvitaan. Tässä tapauksessa 0,5 baarin lisäpaineesta ei ole haittaa.

Tässä näet profiilin jälkikuvauksen vaelluspyörän renkaasta.

Mitkä vaelluspyörän vaihteet sopivat minulle?

Trekking-pyörien vaihteet:

Suosittuja urheilupyörissä ja vuoristoalueilla. Derailleur-vaihteita ei asenneta vain maantiepyöriin, vaan myös maastopyöriin ja retkeilypyöriin. Ero on kampien määrässä, 1x urheilupyörissä ja jopa 3x matkapyörissä. Jos siis suosit retkipyöriä, löydät useita ketjupyöriä. Vaihdevaihteissa on vaihteita 5-27. 27-vaihteisessa pyörässä on kolme ketjurengasta ja 9-vaihteinen ketjukasetti takana.

Vaihteiston edut

  • Pitkäikäisyys
  • Halvempi kuin napavaihteet
  • Erinomainen välityssuhde
  • Kevyt
  • Varaosat ovat helpommin vaihdettavissa

Vaihdevaihteiden haitat

  • Suurempi kuluminen alttiina olevien osien vuoksi ja nopeampi likaantuminen
  • Vaihtaa vain polkiessa
  • Lisääntynyt huoltotyö
  • Ei takajarrua

Vaelluspyörien nokkavaihteet:

Nappivaihteet Edut

  • Yksinkertainen käyttö
  • Vähemmän huoltoa/hoitoa
  • Voidaan vaihtaa paikallaan
  • Hyvin suojattu, koska ne ovat tiivistettyjä
  • Kestävät
  • Mahdollinen jarru

Napavaihteiden haitat

  • Painavampia kuin vaihteistovaihteet
  • Korkeampi hinta
  • Vaihdealue ei ole yhtä laaja kuin vaihteistovaihteilla
  • Korjaaminen on monimutkaisempaa

Naisten e-pyöräilypyörän ja miesten e-pyöräilypyöräilypyörän välinen ero

Maastopyörää valitessa kannattaa tutustua tarkemmin naisten mallin ominaisuuksiin. Ne eroavat toisistaan siinä, että ne takaavat mukavan ajoasennon poluilla ja retkillä ilman selkäkipuja tai epämukavuutta.

  • Lyhyt kampivarsi
  • Viritetty jousituselementti
  • Erikoistettu satula
  • Lyhyt ylävartalo ja lyhyt käsivarsi
  • Pienempi runkokoko tarkoittaa matalampaa seisomakorkeutta
  • kapeampi ohjaustanko ja kahvat
  • pieni käsijarruvivun säätö
  • Matala läpivienti tai trapetsimäinen runko

Naisten pyörä on järkevä pienemmän runkokoon vuoksi. B.XXS (13,5") on räätälöity naisten ergonomiaan, mutta sopii hyvin myös miesten malleihin. Useimmat mallit ovat jo erittäin hyvin tehtyjä ja räätälöityjä keskivartalotyypille, mutta vartalotyypeissä on suuria eroja. Ihmiset, joilla on pienemmät kädet tai yleisesti ottaen siro vartalo, hyötyvät naisten mallista.

Mikä on paras sähköpyöräinen vaelluspyörä minulle? Parhaat e-bike-retkeilypyörät yhdellä silmäyksellä!

Kuinka painava voi olla e-bike-trekkingpyörä? Onko painolla merkitystä? Kevyet e-pyöräilypyörät trekking-pyörät

Klassinen e-pyörä painaa 20-25 kg sisältäen moottorin, akun ja lisävarusteet, kuten tavaratelineen, valot ja jalustan. Useimmat trekking-polkupyörät on valmistettu alumiinista ja ne ovat erittäin tukevarakenteisia, mikä mahdollistaa suuren sallitun kokonaispainon. Tämä paino on mallista riippuen 135-170 kg. Sallittu järjestelmäpaino muodostuu pyörän painosta + kuljettajan painosta + matkatavaroista. Nykyaikaiset sähköpyörät on varustettu tehokkailla moottoreilla ja pitkäikäisillä akuilla, jotka kompensoivat pyörän suurempaa painoa. Näin voit valloittaa jokaisen vuoren ja polun painosta huolimatta.